Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Diasporic Literature» Το περιοδικό λογοτεχνίας της Διασποράς

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα "χέρια" του eBooks4Greeks.gr το πρώτο τεύχος του Diasporic Literature.

Το Diasporic Literature είναι ένα προσεγμένο ηλεκτρονικό περιοδικό που δημιουργήθηκε από Έλληνες της διασποράς και περιλαμβάνει έργα που ανήκουν σε διάφορες μορφές τέχνης.

Τριάντα-τρεις καλλιτέχνες και συγγραφείς από διάφορα διαμερίσματα του κόσμου συνεργάστηκαν σ' αυτό το τεύχος άψογα για να το προσφέρουν στο λογοτεχνικό κοινό και να του προξενήσουν θετικά ερεθίσματα.

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του περιοδικού ο Ιάκωβος Γαριβάλδης, ιδρυτής του www.diasporic.org και του περιοδικού Diasporic Literature:

«Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό ότι από μια παρέα γίνονται τα θαύματα σ' αυτό τον κόσμο και το εφαρμόσαμε σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα να γνωριστούν για πρώτη φορά μεταξύ τους αρκετά από τα άτομα που συμμετέχουν και να βρεθούν τα κοινά σημεία που απορρέουν από την αγάπη για την τέχνη και τη λογοτεχνία.

Αυτό που ζητούμε είναι να συμμετέχουμε, αυτό που προσφέρουμε είναι ένα δώρο στην τέχνη, αυτό που παίρνουμε είναι η ικανοποίηση από την παραγωγή αυτού που επιχειρούμε. Ελληνισμός δεν είναι πλέον μόνο Ελλάδα. Και όπως η ελληνική γλώσσα και η ελληνική τέχνη προσέφεραν τα μέγιστα στις εξελίξεις των καιρών που παρήλθαν, έτσι και τώρα οι σύγχρονοι Έλληνες που διαπρέπουν σε όλες τις χώρες του γηραιού πλανήτη, συνεχίζουν να προσφέρουν απλόχερα από τον πολιτισμό που αποτελεί βίωμά τους και από το ταλέντο τους.

Εφόσον δε μπορούμε πλέον να τους ενώσουμε κάτω από ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, δεν έχουμε παρά να τους ενώσουμε μέσα από την έκφραση της ελληνικότητας που απορρέει από τη λογοτεχνία και την τέχνη και πάντα με γνώμονα την αρετή και την αλήθεια που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας.»

Στις 103 σελίδες του πρώτου τεύχους θα βρείτε αξιόλογα ποιήματα, πεζογραφήματα,  άρθρα, φωτογραφίες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα "τεχνήματα" από τους Έλληνες της διασποράς. Έλληνες, τους όποιους η ελληνική πολιτεία μπορεί να "ξεχνά", όμως οι ίδιοι μέσα από τέτοιες ενέργειες και εκδηλώσεις χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας με όλους εμάς, που αν μήτι άλλο οφείλουμε να αφουγκραστούμε τα λόγια τους. 

Καλή σας ανάγνωση.

1 σχόλιο:

  1. Σας "ανακάλυψα" και θα σας διαβάσω. Εκ των προτέρων πάντως, συγχαρητήρια.
    Δημήτριος Τσαμαρδίνος, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή